Gyors bélyegzőkészítés a PrintPix Nyomdánál

Béylegző webshop

Bélyegző tudástár

 

Mi talál ezen az oldalon:

Bélyegző történelem Bélyegző részei
Bélyegző típusai Bélyegzőkészítés technikája

Bélyegző történelem röviden

A világ első ismert kézi bélyegzőjét 1449-ben használták Velencében „Mediolarum Cursores“ (országok futára) felirattal, melyet postai bélyegzőként alkalmaztak. Ez egy kör alakú bélyegző (pontosabban pecsét) volt, középen Francesco Sforza milánói herceg címerével.  Sajnos ebből az időből nem igazán maradtak fent levelek, így a pecsét készítő kilétéről és a későbbi bélyegzőkről sincs bővebb információnk. Csak a 17. század közepétől maradtak fent nagy számban levelek, melyekről tanulmányozhatóak voltak a pecsét lenyomatok. A bélyegzők használata igazából ebben az időben terjedt el. Ekkor jelentek meg a dátummal, és pár esetben még pontos idővel is ellátott pecsétek, amiket  elsősorban a postai tevékenység koordinálására használtak. Az első dátumot is tartalmazó pecsét lenyomat 1661-ből származik. Ezek után, viszonylag korán jelent meg az első "fizetve" témájú bélyegző Londonban "Paid One Penny" szöveggel 1681-ben.

régi bélyegző

A ma is használt gumis bélyegzők története a gumi felfedezésével kezdődött, amikor Charles Marie de la Condamine francia tudós rátalált erre az érdekes anyagra 1736-ban az Amazonas vidékén. Majd bő száz évvel később a gumi mai formáját az azonos keresztnévvel rendelkező Charles Goodyear kísérletezése folyamán nyerte el. Történt akkor, hogy Goodyear véletlenül egy kis nyers gumit ejtett forró kénbe, melynek köszönhetően a gumi megszilárdult. Ezt a jelenséget nevezték később vulkanizálásnak, melynek hatására a gumi elvesztette azt a képességét, hogy a hőmérsékletváltozásra változzon az állaga. Ez az apró baleset vezetett a mai napig is használt bélyegző szöveglemezek anyagához. A felfedezés olyan későbbi találmányokhoz segített hozzá, mint a kerékgumi, bélyegző szöveglemezek, cipőtalp, vagy akár az elasztikus anyagok. A sors fintora, hogy Goodyear a kísérletezései során hatalmas adósságot halmozott fel, mely után halálos ágyán a következő szavakkal búcsúzott: „Én boldogan halok meg, a többiek meggazdagodhatnak.” Így is lett...

Hardy Ames Bigelow önfestékező bélyegzője 1856-ból Sárgaréz dátumbélyegző 1856-ból Bates automata számbélyegzője 1891-ből

A bélyegzők gyártása az 1900-as években lendült fel, amikor is több prototípus is elkészült. Már egész korán megjelentek olyan modellek, mint a dátum, vagy automata sorszámozó bélyegzők. A bélyegzőkészítés ezek után gyors fejlődésnek indult, melyhez hozzájárult a technológia modernizálódása is. Üzemszerű előállításának megjelenése gyors elterjedéséhez vezetett, főleg az üzleti és hivatali környezetben, megkönnyítve az adminisztrációs munkákat. Külön iparág épült a bélyegző gyártásra, és hamarosan megjelentek azok a világmárkák, amiket ma már óriási bélyegző és pecsét készítő üzemek ontanak magunkból. A technika fejlődésének hála, ma már nemcsak postákon és hivatalokban használhatóak a bélyegzők, hanem több tucat új alkalmazási terület jelent meg. A bélyegzés betört a gyermekjátékok, a marketing, de még a konyhai eszközök piacára is.

Bélyegző részei

Bélyegző részei: bélyegző ház, lenyomat index ablak, kétoldalas reteszelő gomb, műanyag keret acél vázon, festék párna, szöveg lemez

Bélyegző típusai

Önfestékező szövegbélyegzők

nyíl

Önfestékező szövegbélyegzők

önfestékező bélyegző Az önfestékező szövegbélyegzők jellegzetessége, hogy a szerkezet magába foglalja a festékpárnát, ezért nincs szükség azt külön magunkkal vinni. A szöveglemez alaphelyzetben a festékpárnára fekszik nedvesen tartva azt, hogy  a bélyegző minden egyes lenyomásánál éles lenyomat keletkezzen. Bármilyen típusú statikus forma vagy szöveg lenyomat készítésére alkalmas. Lehetőség van többszínű lenyomat készítésére.

Irány az önfestékező szövegbélyegző webáruház >>

Önfestékező dátum- és számbélyegzők

nyíl

Önfestékező dátum- és számbélyegzők

önfestékező számbélyegző Az önfestékező dátum- és számbélyegző szintén magában hordozza a festékpárnát. Azonban ennél a bélyegző típusnál nem sík szöveglemez található, hanem egy állítható gumi szalag, amely tartalmazza az előre meghatározott számokat dátum, vagy egyéb elrendezésben. Mint nevéből is egyértelműen következtetni lehet, ezt a bélyegző típust főként dátumozásra és sorszámozásra használják.

Irány az önfestékező dátum- és számbélyegző webáruház >>

Kirakós bélyegzők

nyíl

Kirakós bélyegzők

önfestékező kirakós bélyegző A kirakós bélyegző szintén az önfestékező bélyegzőkhöz tartozik, ám speciális szöveglemezzel rendelkezik. Lényege, hogy a lemezen szereplő szöveget nem gumiba gravírozzák, hanem kézzel, betűnként rakják össze. A hozzá kapható betűkészlet segítségével gyakorlatilag bármilyen szöveget bárki kirakhat, amely fizikailag ráfér az üres szöveglemezre. Hátránya, hogy képet, logót nem lehet rajta elhelyezni, továbbá a szöveg méretét és a betűk típusát sem lehet megváltoztatni.

Irány a kirakós bélyegző webáruház >>

Fém bélyegzők

nyíl

Fém bélyegzők

önfestékező fémbélyegző A fém bélyegzők is az önfestékezők közé tartoznak. Különlegességük erős fém vázukban rejlik, mely különösen nagy igénybevételre lett tervezve. Ezek a bélyegzők fizikai tartósságuk miatt nagyobbak is hagyományosabb társaiknál, és ebből adódóan az áruk is magasabb. Azonban cserébe egy masszív, erős szerkezetet kapunk, melynek szöveglemeze akár a 60 mm-t is elérheti. Ennek köszönhetően kisebb nyomtatványokat is gyárthatunk vele villámgyorsan.

Irány az önfestékező fémbélyegző webáruház >>

Kézi dátumbélyegzők

nyíl

Kézi dátumbélyegzők

kézi dátumbélyegző A kézi bélyegzők sajátossága, hogy nem tartalmazza a váz a festékpárnát, ezért azt külön kell hozzá vásárolni és tárolni. Ezt asztali festékpárnának is nevezik. A dátumbélyegzők általában fém vázasak, és az önfestékező dátumbélyegzőhöz hasonlóan itt is egy állítható gumiszalag van a szöveglemez helyén. Vannak speciális modellek is, melyek ki vannak bővítve valamilyen rövid szöveggel, mint "TÖRÖLVE, FIZETVE, SZÁLLÍTVA, TELJESÍTVE, stb.", melyek szintén egy állítható gumiszalagon kapnak helyet.

Egy másik nagy előnye a kézi dátumbélyegzőnek, hogy lehetőség van statikus szövegrész elhelyezésére a dátum köré. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy dátum lenyomatot, ami fölött és alatt található egy rövid magyarázó szöveg. A többszínű festékpárnáknak köszönhetően megoldható a statikus és dinamikus részek külön színezése.

Irány a kézi dátumbélyegző webáruház >>

Kézi számbélyegzők

nyíl

Kézi számbélyegzők

kézi számbélyegző A kézi számbélyegzők tulajdonságai részben megegyeznek a kézi dátumbélyegzőjével, a különbség csupán annyi, hogy az állítható gumiszalagon szereplő számok struktúráját mi határozzuk meg. Ez azt jelenti, hogy felhasználásnak megfelelően készíttethetjük el az állítható szöveglemezt, ami nagy szabadságot ad a felhasználásban. Lehetőségünk van akár 10 számjegyig bővíteni a számláló lapot. Mivel ez is a kézi bélyegzőkhöz tartozik, használatához elengedhetetlen az asztali festékpárna.

Irány a kézi számbélyegző webáruház >>

Zsebbélyegzők

nyíl

Zsebbélyegzők

zsebbélyegző A zsebbélyegző kényelmes és hordozható megoldást nyújt azok számára, akik sokat vannak úton, és gyakran van szükségük bélyegzőre. A zsebbélyegző ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyedén elfér egy táskában, ing-, vagy nadrágzsebben. Ennek köszönhetően gyakorlatilag egész nap kéznél lehet a bélyegző, amely rendelkezik beépített festékpárnával is. További nagy előnye, hogy hordozhatósága nem jelent korlátot a szöveglemez formájában; a bélyegző lehet kerek, ovális, négyzet, vagy akár téglalap alakú is.

Irány a zsebbélyegző webáruház >>

Fanyeles bélyegzők

nyíl

Fanyeles bélyegzők

fanyeles bélyegző A fanyeles bélyegző hasonlít leginkább a régi idők bélyegzőihez. Karakteres fa markolata eleganciát kölcsönöz használójának, mondhatni dísze az íróasztalnak. A fanyeles bélyegzők nem önfestékezők, asztali festékpárna szükséges használatukhoz, így nem is hordozhatóak. A szöveglemez ebben az esetben is lehet kör, ovális, négyzet, vagy téglalap alakú. Ma már ritkábban találkozhatunk ilyen típusú bélyegzőkkel, főleg hivatalokban, önkormányzatoknál láthatunk még belőlük.

Irány a fanyeles bélyegző webáruház >>

Dombornyomó szárazbélyegző

nyíl

Dombornyomó szárazbélyegző

dombornyomó szárazbélyegző

A dombornyomó szárazbélyegzők speciális bélyegzőtípusok. Nevéből adódóan ez a bélyegző nem tartalmaz festéket, és nem is szükséges hozzá. Használatával a papíron kismértékű domború formát tudunk préselni, mely térhatású lesz ezáltal. Számos helyen találkozhatunk ilyen bélyegzővel, mint például: ügyvédnél, gépjármű eredetiség-vizsgálatnál, garancialevélen, orvosi szakvéleményen, adóügyi dokumentumokon. Előnye, hogy nagyon nehéz hamisítani, mivel az ilyen típusú bélyegző gyártása speciális technikát és eszközöket igényel.

Személyre szabottan rendelem meg >>

 

Hogy döntsem el melyik kell nekem?

Bélyegzőkészítés technikája

A bélyegzőkészítés a technika fejlődésével együtt változik. Míg a nyomtatás kezdetekor minden egyes betűt kézzel faragtak ki, ma már lézeres gravírozással, vagy fotópolimeres technológiával készítik. Bár az utóbbi technológia előbb volt, mint a lézeres, kevés mennyiségű bélyegző gyártása esetén időigényes a folyamat, ezért egyre elterjedtebb a lézergravírozással készült bélyegző.

A valóságban magát a szerkezetet a különböző márkák gyártói készítik hatalmas üzemeikben szerte a világon. Ezeket nyers házaknak is nevezhetjük, mivel nem tartalmaznak szöveglemezt. Az ilyen nyers bélyegző házak kerülnek a nyomdákhoz, lézergravírozókhoz és bélyegzőkészítő stúdiókhoz, ahol legtöbbször csupán a szöveglemezt gyártják le hozzá. Mint már fent említettük, a bélyegző szöveglemezét kétféleképpen készíthetjük el:

 

1. Lézergravírozás:

Laserpro Spirit GE lézergravírozó

A lézergravírozás a bélyegzőkészítés ma elérhető leggyorsabb és legmegfizethetőbb módszere , annak ellenére, hogy a gyártás beruházási költsége magas, mivel drága berendezéseket kell beszerezni hozzá. Természetesen ez is függ a megmunkált anyagok méretétől. Amennyiben csupán bélyegző szöveglemezek gyártására használjuk gravírozónkat, elég egy kisebb modell is.

A szöveglemez lézerrel való gyártásának előnye, hogy rendkívül pontos, és gyorsan megmunkálja a speciálisan bélyegzőkbe gyártott lézergumit. Ennek köszönhetően a szöveglemez méretétől függően egy komplett bélyegző akár 5 percen belül legyárttható. Kezelése viszonylag egyszerű, mivel egy vektorgrafikus programból kezdeményezett nyomtatással elindíthatjuk a gyártás folyamatát. A kezdés előtt pontosan be kell állítanunk a lézerfejet, a gravírozandó anyagot a monitoron látható pozícióval összhangban, különben pontatlan lehet a késztermék.

Tekintse meg rövid videónkat a lézergravírozással történő bélyegzőkészítésről:

A lézergravírozott szöveglemez gyártással új utak nyíltak meg a bélyegző készítő iparágban. A lézer pontosságának köszönhetően lehetőség van logók, egyszerűbb árnyalatok, képek elhelyezésére a szöveglemezen. Ezen felül változtak a bélyegző betűinek méretei is, mivel a viszonylag új technológiával akár 4 pt-os betűméret is elérhető.

Laserpro Spirit GE lézergravírozó Laserpro Spirit GE lézergravírozó Bélyegző lenyomat készítés lézergravírozással

 

2. Fotópolimeres technika

folyékony polimer bélyegző készítés

Mik is azok a polimerek? A polimerek olyan óriásmolekulák, melyek szabályos, ismétlődő szerkezeti egységekből állnak. Ez azért érdekes, mert saját testünk is polimerekből áll. Egy közismertebb példa rá maga a DNS, ami szintén egy polimer. Gyakorlatilag folyamatosan körülvesznek minket a polimerek, mint például a gumi is.

A bélyegzőkészítésnél ezeket a polimereket kezelik úgy, hogy a szabályos szerkezetű láncokat összekötik egymással, melyet UV fény hatásával érnek el. A szöveglemezekhez használt nyersgumi folyékonyan érkezik a bélyegző készítőhöz, ő kezeli speciális ultraviola fénnyel.

A szöveglemez mintáját ebben az esetben is grafikus programban szerkesztik meg, melyet egy speciális fóliára nyomtatnak ki negatívban. Ezek után egy üveglapra helyezik a filmet, amit alaposan kisimítanak, hogy ne maradjon sehol levegő. A szöveglemez méretéhez igazítva kialakítják a formát ragasztószalaggal vagy szivacsokkal. Ráöntik a folyékony polimert a megfelelő mennyiségben, majd abból is eltávolítják a buborékokat. Ezt szintén lefedik egy üveglappal.

Elindítják a megvilágítást, melynek köszönhetően a fedetlen részek megszilárdulnak. Az üveglap mindét oldalát megvilágítják, így a polimer mindkét fele megszilárdul. Ezek után kiveszik a gumilapot az üveglapok közül és lemossák, eltávolítva ezzel a folyékonyan maradt részeket. A kész lapot még egyszer megvilágítják a biztos megszilárdulás miatt, majd megszárítják, és készen is van a bélyegző szöveglemeze.

PrintPix, a modern kori bélyegző készítő mester
belyegzo.lap.hu | trodat.lap.hu | irodaszer.lap.hu